Durata de livrare: Se livreaza in toata perioada
Origine Germania.
Cires Germersdorf (Uriasa de California sau California,
Plutane, De Banat sau inima de porumbel)
Pomul – are o coroana piramidala inalta, caracteristica,
dupa care poate fi deosebit de alte soiuri, ca o pluta (plop), de unde si
numele de Plutane. Infloreste la sfarsitul epocii de inflorire a ciresului, iar
florile sunt mari, de culoare alba.
Fructul de cires Germersdorfer este mare sau foarte mare, avand: H= 22,8 mm, D=23,6
mm, greutatea medie = 7,5g, iar unele exemplare ajung la 13g. Forma –
cordiforma obtuza, usor turtita dorso-ventral, foarte larga la baza si
rotunjita la varf. Caracteristic pentru acest soi este faptul ca pe partea
ventrala fructul are o tesitura evidenta, care incepe de la jumatatea lui spre
varf si il ascunde ca o pana. Brazda ventrala este marcata de o dunga de
culoare mai inchisa, foarte vizibila la inceputul coacerii. Culoarea rosu-inchis,
cu numeroase dungulite scurte de culoare galbuie, care se observa prin
transparenta. Pedunculul – lung (50-55 mm), potrivit de gros, de culoare verde,
bine prins de fruct. Cavitatea pedunculara – larga si adanca, este inchisa spre
partea dorsala, iar spre cea ventrala formeaza o ferastruica dreptunghiulara cu
lungimea egala cu 1/3 din diametrul fructului. Punctul stilar – de marime
mijlocie, cenusiu, asezat pe conturul fructului sau chiar pe relief. Pulpa –
galbuie-albicioasa, cu nuanta roz in jurul samburelui, dulce, usor acidulata,
cu gust excelent. samburele mijlociu (10x8x7 mm), ovoid, cu santurile ventrale
inguste si superficiale; la baza, spre partea dorsala, are o tesitura caracteristica.
Epoca de coacere a ciresului Germersdorfer – decada a II-a a lunii iunie.
Recomandari: Cel mai valoros soi de cires cultivat in Romania. Se poate cultiva in toate zonele pomicole. La recoltare fructele nu trebuie sa fie umede, deoarece incep sa putrezeasca repede, chiar in timpul transportului.
Portaltoi folosit: Mahaleb