Ciresul Van
ORIGINE: soi obtinut la Statiunea de cercetari Columbia din Summerland, Canada in anul 1936 din polenizarea libera a soiului Imparateasa Eugenia si autorizat la noi in anul 1981.
Fructele sunt de marime mijlocie cu o forma sferica usor aplatizata intr-o nuanta de rosu lucios. Pulpa este pietroasa cu un gust placut, dulce-acidulat.Perioada de inflorire a ciresului Van este in luna aprilie. Perioada de coacere a fructelor este in lunile iunie si iulie. Ciresul Van se dezvolta cel mai bine in locurile cu multa lumina si mult soare. La maturitate ciresul Van poate sa se dezvolte la o inaltime cuprinsa intre 3-5 metri. Este un soi productiv si foarte rezistent la temperaturile scazute.
Ciresul Van este unul dintre soiurile cele mai bune din categoria ciresilor dulci. Fructele se pot consuma proaspete sau conservate sub forma de compoturi, gemuri, dulceturi, sucuri.
Polenizatori: Stella, Germersdorf
Portaltoi Mahaleb