Origine Romania.
Soiuri de cires RADU a fost obtinut prin hibridarea intre soiurile Van si Boambe de Cotnari, omologat în anul 2007 si brevetat in anul 2010.
FRUCTUL la soiul de cires RADU
- Mărimea: mijlocie spre mare (6,6-7,6 g).
- Forma: reniformă.
- Culoarea: roşie închisă, lucioasă.
- Pedunculul: scurt şi cu grosime medie, cu suber prezent între peduncul şi fruct, iar la desprindere nu supurează suc.
- Pieliţa: de grosime intermediară, elastică, aderentă la pulpă.
- Pulpa: de culoare roşie închisă, fermă, suculentă, semidulce, plăcut acidulată, răcoritoare, cu sucul intens colorat.
- Sâmburele: mic, având 4% din greutatea fructului, neaderent la pulpă.
- Maturitatea: în decada a doua a lunii iunie.
- Vigoarea: medie, de tip normal.
- Rezistenţa: Manifestă o rezistenţă medie la boli (Monilia fructigena şi antracnoză) şi dăunători. Are o rezistenţă bună la factorii de stres climatic (ger şi secetă) şi crăparea fructului.
- Înflorirea: medie, iar ca polenizatori se recomandă soiurile Stella, Van, Lapins, Maria şi Bucium.
- Caractere agronomice: este un soi foarte precoce, rodeşte abundent şi constant.
- Utilizarea: Calităţile soiului sunt productivitatea şi calitatea fructului fiind recomandat pentru consum în stare proaspătă, dar şi pentru industrializare.
- Portaltoi Mahaleb