Origine China.
Prunul chino-japonez (Prunus salicina) a fost introdus si naturalizat in Japonia in urma cu 4.000 ani. Din Japonia prunul japonez s-a raspandit in intreaga lume.
Utilizare
Pomicola, ornamentala
Conditii de crestere:
Prunul japonez prefera solurile cu un pH de 5.5-6.5 dar suporta un pH inintervalul 5-7.5.
Planta prefera solurile cu un continut ridicat de materieorganica, reavene, afanate si bine drenate. Prunul japonez vegeteaza binepe soluri mijlocii si usoare: lutoase, luto-nisipoase, aluviale, nispoase darsuporta si solurile argiloase, argilo-lutoase.;
In momentele critice (cresterea fructelor, perioadele secetoase, etc.) seimpune obligatoriu irigarea prin picurare
Prunul japonez prefera temperaturi in intervalul 18-35ºC. Temperaturaminima absoluta in vegetatie este de 6ºC iar cea maxima absoluta de38ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la tempeaturi < 0 ºC. In perioada infloritului prunul japonez este ceva mai rezistent la frig comparativ cu prunul (Prunus domestica).
Lumina – prunul japonez prefera locurile luminoase (insorite).
Plantarea la prunul japonez se face in perioada de repaus vegetativ
(toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.
Proprietati pomicole:
Prunul japonez (Prunus salicina) va intra pe rod la 3-4 ani de la plantare.
Fructele (prunele) suntde tip drupa globulos-ovoida, cordata cu diametrul
de 3-7 cm, de culoare: rosiatica, galbena, purpurie acoperite de pruina
albastra-violacee, cu sambure ovat de 1.3 cm lungime aderent la pulpa
(Vezi fig.). Pulpa este zemoasa de diferite culori: rosie, alb-galbuie,
Recoltarea prunelor japoneze se face in iulie – august cand fructele s-au
colorat specific varietatii, au dimensiunea specifica, pulpa devine moale,
aciditatea scade. Prunele japoneze nu isi mai continua maturarea dupa
recoltare (neclimacterice). Prunele japoneze au o buna rezistenta la
pastrare comparativ cu prunele (Prunus domestica).Prunele japoneze se consuma in stare proaspata sau in preparate ca:
gem, dulceata, compot, bauturi racoritoare, etc.Prunule contin la 100 g: Antioxidanti: 9,059 μ mol – ORAC – Oxygen
Radical Absorption Capacity Value; valoare energetica: 192 kJ (46 kcal);
carbohidrati 11,42 g (zaharuri 9.92 g, etc.); proteine 0, 7 g; vitamina C 9,5
mg;
Portaltoi folosit: Mirobolan