Origine Romania.
Soiul de cireș LUCIA a fost omologat în anul 2007.
FRUCTUL la soiul de cireș LUCIA
- Mărimea: mare spre foarte mare ( 7,7-8,6 g)
- Forma: cordiform aplatizată.
- Culoarea: roşie închisă, lucioasă.
- Pedunculul: de lungime şi grosime medie, cu suber prezent între peduncul şi fruct, bine prins de ramură şi fruct, iar la desprindere nu supurează suc.
- Pieliţa: de grosime intermediară, elastică, aderentă la pulpă.
- Pulpa: de culoare roşie închisă, fermă, suculentă, semidulce, plăcut acidulată, răcoritoare, cu sucul intens colorat.
- Sâmburele: mediu ca mărime, având 6% din greutatea fructului, neaderent la pulpă.
- Maturitatea: în decada a doua sau a treia a lunii iunie.
- Vigoarea: slabă spre medie, cu înălţimea de 4 – 5 m la vârsta de 9 ani, formează un trunchi drept cu diametrul de 17,8 – 19 cm, cu scoarţa netedă, cu crăpături superficiale.
- Rezistenţa: Manifestă o rezistenţă bună la boli (Monilia fructigena şi antracnoză) şi dăunători. Are o rezistenţă bună la factorii de stres climatic (ger şi secetă) şi crăparea fructului.
- Înflorirea: medie, recomandându-se ca soiuri polenizatoare Van, Ştefan, Stella, Lapins şi Boambe de Cotnari.
- Caractere agronomice: este un soi foarte precoce , rodeşte abundent şi constant. Se pretează pentru înfiinţarea de plantaţii intensive cu densitate mare de pomi la ha (500 – 1250 pomi/ha).
- Utilizarea: Calităţile fructului recomandă acest soi pentru consum în stare proaspătă, pentru piaţa internă şi la export, dar şi pentru industrializare.
- Portaltoi Mahaleb