Origine Romania
Soiul de cireș ŞTEFAN, omologat în 2006, a fost introdus în România în cursul aceluiaşi an, în zonele favorabile culturii cireşului din Moldova şi din alte zone ale României.
Caracteristicile fructelor la soiul de cireș ȘTEFAN
- Mărimea: mare (7,7-8,1 g)
- Forma: cordiform aplatizat, cu punctul pistilar alungit.
- Pieliţa: roşie brună, cu mărimea bracteelor epidermei mici şi cu un număr mic de lenticele.
- Pedunculul: lungime şi grosime mijlocie, cu suber prezent între peduncul şi fruct, iar la detaşarea de fruct nu pierde suc.
- Pulpa: de culoare roşie spre roşie închisă, pietroasă, suculentă, potrivit de dulce, cu aciditate mică şi suc de culoare roşie închisă.
- Sâmburele: mijlociu spre mare, 7% din greutatea fructului, de formă eliptică, neaderent la pulpă.
- Maturarea fructelor: în decada a II-a a lunii iunie, în aceeaşi perioadă cu soiurile Van, Maria, Stella şi Golia.
Caracteristicile pomilor la soiul de cireș ȘTEFAN
- Vigoarea: medie, de tip normal, cu port semierect, cu ramificare mijlocie, cu un număr mic de lenticele pe ramura de un an cu frunziş bogat şi sănătos.
- Rezistenţa la boli: rezistenţă bună la Monilia fructigena şi medie la antracnoză. Manifestă o rezistenţă bună la ger, secetă şi crăparea fructelor.
- Înflorirea: mijlocie, având ca polenizatori soiurile Stella, Van, Boambe de Cotnari şi Maria.
Producția și utilizarea soiului de cireș ȘTEFAN
- Caractere agronomice: este un soi precoce (intră pe rod din anul IV – V de la plantare), rodeşte abundent şi constant. Fructele se maturează uniform şi se recoltează uşor.
- Utilizarea: Calitatea deosebită a fructelor recomandă acest soi pentru consum în stare proaspătă, pentru piaţa internă şi la export, dar şi pentru industrializare sub diferite forme de prelucrare.